Friday, October 27, 2006

Udvidet "abstract"

Til aflevering senest fredag 27.10 kl. 14.00.

Indledning og Motivation
Kulturformidling har fået en ny dimension! Ligesom al anden formidling og kommunikation, så har internettet og webben medført nye muligheder. Man taler endda om nye kulturer på nettet, online fællesskaber, og om nye kunstarter, som skabes og eksisterer på webben. Kultur og kunst har med denne mulighed fået et nyt medie og et nyt rum at udvikle sig i; web og cyberspace. Der foregår et stort kapløb om nytænkning, om at gøre brug af nye funktionaliteter eller endda opfinde nye funktionaliteter. Motivationen kan være forskellig. Der sidder idealistiske udviklere, som brænder for programmering, andre brænder for formidling eller kulturen, og andre igen drives måske af udsigten til hurtige penge. Det viser sig også at tilslutningen til bestemte hjemmesider er meget omskiftelig og afhænger bl.a. både af sidens funktionalitet og af antallet af brugere. Specielt er succesen for de netsteder, som definerer sig som værende Web 2.0, meget afhængig af antallet af deltagende brugere. Kapløbet drejer sig også om at finde eller opfinde netsteder, som opfylder et tomrum eller et behov hos mange, - uanset om man i forvejen er klar over at man som bruger har dette behov. Vi kan f.eks. tænke på mobiltelefonen, som vi ikke har haft behov for alle de 1.000 år indtil i dag. Nu er den uundværlig. Traditionelt opfylder tidsskrifter bl.a. et behov om hurtig formidling af ny viden. Kulturtidsskrifter formidler desuden anmeldelser og dybere artikler om hvad der rører sig kulturelt indenfor tidsskriftets dækningsområde.

Med min baggrund i ungdomsarbejde, projekt-koordinator i kulturcenteret Nordens Hus på Færøerne og med uddannelse som Akademiøkonom i Turisme, så interesserer kultur og formidling mig meget. Idealistisk formuleret, så føler jeg en tilfredsstillelse i at være med til at øge om andres livsindhold. De sidste par år har jeg været involveret i udgivelsen af det færøske kulturtidsskrift Outsider Magazin, som dog fokuserede mest på litteratur, og en smule på musik og billedkunst. Selv om ambitionen fra starten var at tidsskriftet også skulle være et levende online tidsskrift, så var der ikke kræfter til mere end papirformen. Tidsskriftet udkommer én gang om året og er på mellem 180 og 280 sider. Selv om vi havde haft resurser til at lave et online tidsskrift, så havde det næppe været så velovervejede og teoretisk begrundede beslutninger som strukturen havde bygget på. Derfor synes jeg at det nu ville være interessant med godt baggrundsmateriale, at få diskuteret hvordan sådan et online kulturtidsskrift kunne være opbygget. Forståelsen af kultur i denne sammenhæng er mest at forstå som kunstarter, som f.eks. litteratur, musik og billedkunst. Samtidig fravælger jeg bevidst formidlingen af bl.a. etnologisk kultur. Og netop tidsskrifters mulighed for at være aktuel og komme med det nyeste stemmer godt overens med tanken om web 2.0. Derfor synes jeg at det er oplagt og meget spændende at arbejde med tanken om at implementere web 2.0 ind i et online kulturtidsskrift. Udfordringen ligger i at udarbejde et hensigtsmæssigt design over hvilke funktioner eller features skal bruges.

Foreløbig problemformulering

Formålet med dette projekt er at udarbejde forslag til hvordan et online-kulturtidsskrift kan opbygges. Der vil være særlig fokus på at diskutere og implementere Web 2.0-funktioner, og inddragelse af de besøgende/brugerne/medskaberne.

- Hvilke web 2.0 funktioner er mulige?
- Og hvilke er hensigtsmæssige i forhold til tidsskriftets formål og dens målgruppe?
- Her skal mere power i!

Muligvis jeg her eksplicit skal opstille de begreber (web 2.0-funktioner) som jeg vil arbejde med. Dette for at tydeliggøre hvilke funktioner jeg vil arbejde med, og hvilke jeg ikke vil beskæftige mig med.
En problematik, som jeg muligvis ufrivilligt kommer at diskutere, er manglen på aktuel litteratur inden for dette nye fag.

Metodeovervejelser

Hvis jeg finder nok relevant litteratur, så vil jeg bruge metode 1.

1: Ud fra andres erfaringer vil jeg drage mine egne konklusioner og diskussioner om hvordan jeg kan designe mit konkrete online-tidsskrift. Derfor finder jeg så meget som muligt af relevant litteratur (teorier, erfaringer, undersøgelser m.m.). Disse vil jeg så bruge som baggrundsmateriale og helst stille op imod hinanden, - og derudfra udarbejde mit eget forslag til hensigtsmæssige løsninger til Outsider Magazin.
Her evt. nævne de web 2.0-elementer, som jeg fokuserer på. Og evt. nævne hvilke teoretikere jeg bruger til hvilke problemstillinger (konkrete web 2.0-fuktioner).

Resultatet bliver måske at jeg får udarbejdet et velovervejet og begrundet ”hjemmeside-funktions-design”. Sandsynligvis må jeg fravælge at se mine anbefalinger udmøntet i praksis på en hjemmeside. Derfor må jeg nok fravælge selve det visuelle design, men hellere fokusere på funktionaliteten og opfyldelsen af formålet (som bliver noget med et brugerskabt-kulturtidsskrift). Det kan også tænkes at selve ordet ”tidsskrift” mister sin berettigelse, og jeg i stedet må kalde siden for en kulturportal, kulturblog eller net-kultursted.

Hvis jeg ikke finder nok relevant litteratur, som diskuterer web 2.0 muligheder, fordele og ulemper, hvorfra jeg selv kan uddrage egne konklusioner og anbefalinger til Outsider Magazin, så kan mulighed 2 måske bruges.

2: Jeg udvælger én eller flere (kultur-)netsteder, og laver analyse(-r) over hvilke web 2.0-funktioner siden/siderne indeholder. Vurderer i hvilken grad siden kan kalde sig en Web 2.0-side. Og i hvilken grad web 2.0 udnyttes af brugerne, - og hvor hensigtsmæssigt de fungerer i forhold til sidens formål. Argumenter og baggrund understøttes selvfølgelig bl.a. af pensumlitteraturen.

Andet at huske:
Et sted i starten af opgaven skal jeg have disse overskrifter:

Definitioner af:
- Hvad er et tidsskrift? – f.eks. aktuel information/artikler.
- Hvad er web 2.0? – hvilke begreber er omfattet af dette. (O´Railly havde gode def.)
- Hvad er formålet med et online-tidsskrift (også i forhold til papirformen)?
- Hvilke er målgruppen(erne)?
- Osv.

So far so good!

No comments: