Tuesday, September 19, 2006

Ideer til projektopgave

Her lister jeg nogle begyndende ideer til min kommende projektopgave. Jeg er klar over at jeg stadig mangler den videnskabelige/teoretiske vinkel på tema´erne. Men dette er stadig på brainstorm-niveau.
- Alle er velkomne at komme med forslag og kommentarer.

Outsider Magazin. www.outsidermagazin.com

Emneord: debat, kulturformidling, oplysning

Opgaveide: Kulturtidsskriftet Outsider Magazin har en hjemmeside. Men den er aldrig rigtig blevet aktiv og levende. Måske jeg kunne – på en eller anden måde – lave et “2.0-projekt” inde på hjemmesiden. Jeg forestiller mig i øjeblikket at man kunne lægge de trykte artikler ud på nettet, og samtidig åbne for et forum hvor brugere kunne kommentere og debattere artiklerne og andet, som de syntes var interessant. Men er der en opgave i det?

Om: Outsider Magazin er et nyt færøsk kulturtidsskrift, som udkommer i papirform én gang om året. Det har A5 format, og er udkommet i 2005 (175 sider) og 2006 (272 sider). Det er et seriøst projekt, som indeholder bl.a. artikler, anmeldelser, omtaler og debatter, som perspektiverer færøsk kultur, kunst, musik, og litteratur i forhold til norden/verden. Tidsskriftet ønsker at være et åbent vindue mellem Færøerne og omverden. Min deltagelse har været at skaffe annoncører.
Finansieringen er via støtte fra fonde og annoncører. Projektet har ikke overskud, men hviler nogenlunde i sig selv – indtil nu.



Nordatlantens Brygge. www.bryggen.dk
(evt. incl. den færøske “ambassade”)

Emneord: debat, kulturformidling, oplysning

Opgaveide: Kulturhuset har sin egen hjemmeside. Måske man kunne skabe noget mere liv og involvere brugerne til at debattere, kommentere eller skrive om relevante emner for Nordatlantens Brygge. Mest om udstillinger og koncerter. Kunne der ligge en opgave her?

Om: Bryggen – som den bliver kaldt i daglig tale – er et gammelt restaureret pakhus ved Christianshavn, hvor den islandske ambassade, den grønlandske- og den færøske repræsentation holder til. Den færøske afdeling består bl.a. af representant for det færøske turistråd og representant for det færøske parlament. Huset har en fælles direktør, som står for at synliggøre Nordatlanten i København. Aktiviteterne er bl.a. udstillinger og koncerter.


Føroyahúsið. www.faroehouse.dk

Emneord: debat, kulturformidling, oplysning

Opgaveide: “Forsamlingshusets” hjemmeside kunne være mere indbydende til bruger-deltagelse. Det kunne jeg måske lave en opgave med?

Om: Huset er færingers “forsamlingshus” i København. Her arrangeres alle-mulige arrangementer for alle-mulige slags færinger – studerende, pensionister, kvinder, kædedans-enthusiaster m.m. I huset ligger også kontoret, som veljeder færøske studerende om forskellige samfunds- og studieforhold. Derudover kan nævnes at de har deres eget lille bibliotek, som er åbent.


Kollegiet Solbakken. http://Info.solbakken.dk

Emneord: debat, nærdemokrati, oplysning

Opgaveide: Kollegiets hjemmeside inbyder ikke til nogen som helst web-kommunikation. Det er en ren info-side. Kollegiet er en selvejende institution med et beboerråd, som tager beslutningerne. Erfaringerne fra de offentlige beboermøder på kollegiet er, at meget få af beboerne møder op for at deltage i nærdemokratiet. Der bor mindst 140 voksne mennesker på kollegiet og ca 10-15 kommer til møderne. Derfor synes jeg det kunne være et eksperiment værd at starte et netsted, som skulle have til formål at øge nærdemokratiet. Der skulle bl.a. være muligheder for at debattere og komme med forslag til hvordan livet på kollegiet kunne forbedres.



Fodbold-drenge. - (ingen hjemmeside endnu)

Emneord: debat, underholdning, socialisering

Opgaveide: Vi er ca 15 (færøske) mænd fra mit kollegie, som spiller fodbold hver lørdagmorgen. Vi savner et kommunikations-sted på nettet. Hvis jeg kunne finde et gratis sted med simpel funktionalitet, så kunne jeg måske oprette en hjemmeside, hvor vi kunne kommunikere. Men kan der muligvis findes en faglig vinkel at betragte denne kommunikation og deltagelse? Sådan at dét kunne blive en opgave?

Monday, September 18, 2006

Startrefleksion

Det er ud fra en del overvejelser at jeg har valgt faget Den Brugerskabte Web. Først vil jeg trække linien 2-3 år tilbage til mine begrundelser for at vælge at læse Biblioteks- og Informationsvidenskab på DB. Det har aldrig været min hensigt at blive bibliotekar. Jeg er aldeles ikke nogen bogorm, - men jeg er en systematiker og har en lidenskab for at “ordnung must sein!”. Jeg mener jeg er praktisk og reflekterende anlagt. I skolens informationsmateriale om uddannelsen fandt jeg flere lovende udsagn, om at dette var en bred uddannelse, hvor min profil så ud til at passe ind, og at uddannelsen sagtens kunne danne et solidt grundlag, hvis man ønskede at arbejde med kulturformidling el.lign.

Derudover syntes jeg at uddannelsen kunne supplere min anden 2 ½ årige uddannelse “Akademiøkonom i Turisme”, som var meget forretnings- og service orienteret. Uden helt at være sikker på hvordan disse kunne kombineres, eller præcis hvilke arbejdsopgaver jeg skulle stile imod efter endt studie, så kom jeg i gang. Efter 4 spændende og lærerige semestre, føler jeg at jeg har en rimelig god teoretisk base indenfor “biblioteksvidenskab”. Jeg ved det er afhængigt af hvordan man forstår ord, men jeg ønsker at komme længere med “informationsvidenskaben”. Og i særdeleshed i forbindelse med formidling og kommunikation.

I mine overvejelser for at vælge Den Brugerskabte Web indgår også bevidstheden om, at nu er jeg startet på mit sidste år af bachelor-uddannelsen, så nu vil jeg vælge fag som ikke kun er interessante, men sandelig også ser ud til at kunne bruges til noget praktisk ude i arbejdslivet! Med faget Den Brugerskabte Web regner jeg med for det første at få et indblik i webbens forskellige dimensioner og funktioner. F.eks. hvordan kommunikeres og hvad kommunikeres via web? Hvilke muligheder og konsekvenser har webben med sig?

På webben sker der en hastig udvikling, og jeg håber at dette fag kan give mig et overblik og et godt grundlag for i fremtiden selv at følge webbets udvikling. Og helst at udnytte dets muligheder. I dette semester vil jeg være opmærksom på hvordan og i hvilken grad webben kan indgå i mit fremtidige arbejdsliv, som sandsynligvis kommer at indeholde noget med kulturformidling/-coordinering.

Samtidig som jeg har denne interesse for dette nye medie, så har jeg en skepsis. Jeg har altid været lidt langsom at tage imod nye produkter. Min begejstring går ikke på at teknikken findes, som gør at alt dette er muligt. Hvis det ikke kan bruges til noget fornuftigt og nødvendigt, så taber det min interesse. Muligvis kan dette semester give mig et bedre grundlag for at vurdere hvor, hvornår og hvordan brugen af webben kan være hensigtsmæssig. Webben er “bare” tekniske muligheder, som kan inddrages i samfundets-, virksomheders-, sociale gruppers-, og enkelt personers liv og deres kommunikation med omverden. Så... Hvordan udnytter vi webben hensigtsmæssigt i fremtiden?

Min tekniske og erfaringsmæssige baggrund er spinkel. Jeg har brugt nettet til at skrive e-mails, læse nyheder og søge informationer. En del af kommunikationen i de forrige semesteres gruppearbejde har fordelagtigt foregået over nettet. Mine erfaringer med at lave hjemmesider er på et absolut begynderniveau, men jeg er startet. Og mine erfaringer med Web 2.0 er stortset lig 0,0. Jeg er dog en smule aktiv inde på de studerendes net-mødestet www.biblnet.dk.

Thursday, September 07, 2006

Fødslen af min blog

Velkommen!
Dette er mine første ord og handlinger nogensinde på en blog. Bloggen er oprettet i forbindelse med mit studie. Og det bliver spændende at se hvordan den vil udvikle sig.

Kom igen senere og se den rivende udvikling, som denne blog vil gennemgå.
Tak for at du gad besøge min blog!

Så nu... Besked, god tur ud i cyperspace!

Venlig hilsen
Svend